Behandeling van heupdysplasie

Behandeling van heupdysplasie vindt meestal plaats in de leeftijdsfase van drie tot zes maanden. Behandeling kan toekomstige gewrichtsproblemen voorkomen en geeft vaak een goed resultaat. Wanneer er sprake is van heupluxatie, is er meestal een ziekenhuisopname nodig. Een operatie is noodzakelijk indien er weefsel tussen de heupkop en kom zit, of wanneer het niet lukt de heup weer op zijn plaats te krijgen.

De behandeling van heupdysplasie vindt gewoon thuis plaats. Er wordt een spreidbroekje aangemeten nadat de diagnose is vastgesteld. Dit spreidbroekje zorgt ervoor dat de beentjes worden gespreid en in spreidstand blijven. De heupkop zal hierdoor in het centrum van de heupkom worden gebracht, het gewricht wordt op deze manier gestimuleerd om zich op de juiste wijze te ontwikkelen. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van een Campspreider, dit is een afneembare kunststof broek met de aan voor- en achterzijde een instelbare metalen strip. Deze Campspreider geeft minder bewegingsvrijheid en wordt gemaakt door de instrumentmaker van het ziekenhuis. Alleen wanneer de Camspreider elke keer goed wordt aangedaan zal deze ook goed werken, dit vergt enige vaardigheid. Het broekje dient dag en nacht te worden gedragen, in bad en tijdens het omkleden mag het broekje af. Het spreidbroekje hoort het kind geen pijn te doen. Wanneer dit wel het geval is, dient contact te worden opgenomen met de orthopeed. De behandeling duurt meestal vier tot zes maanden. De orthopeed zal na 12 weken door middel van een röntgenfoto controleren of het gewricht zich heeft ontwikkeld. De behandeling zal wel een stuk langer duren indien de heupafwijking pas na een half jaar wordt ontdekt.

Het kind zal ondanks het spreidbroekje gewoon kunnen leren zitten, kruipen, staan en lopen. Er is vaak wel sprake van enige achterstand in de ontwikkeling, na de behandelperiode zal het kind dit snel genoeg inhalen. Het is noodzakelijk dat na een succesvolle behandeling de orthopeed het kind regelmatig controleert totdat het de leeftijd van vier jaar heeft bereikt. Wanneer de heup op vierjarige leeftijd goed is ontwikkeld,  hoeft men niet meer bang te zijn voor latere problemen.