Heupdysplasie Erfelijk

Baby met heupdysplasieHet is aangetoond dat wanneer er veel heupdysplasie in de familie voorkomt een pasgeborene meer kans heeft op heupdysplasie. Het is dus van belang voor een zwangere vrouw dat ze weet welke aandoeningen bij haar in de familie voorkomen en uiteraard ook de aandoeningen aan de kant van de biologische vader. Zou er veel heupdysplasie voorkomen laat de baby dan vaker controleren.

Het is namelijk zo dat heupdysplasie minder kan worden na de eerste paar maanden, maar het echte probleem kan ook dan pas naar voren komen. Het is dus ontzettend belangrijk dat dit in de gaten wordt gehouden. Zou heupdysplasie niet goed worden behandeld kan dit in de toekomst voor veel problemen zorgen. Veel mensen die last hebben gehad van heupdysplasie hebben vaak sneller een nieuwe heup nodig. Er kan dus veel leed worden bespaard.

De erfelijke factoren spelen een grote rol bij de aandoening heupdysplasie, maar ook de ligging van de baby in de baarmoeder kan van invloed zijn op deze aandoening. Het is bekend dat bij een stuitligging “heupdysplasie” vaker voorkomt. Het is dus van belang tijdens de zwangerschap dat je na de bevalling, de heupen in de gaten blijft houden. Zou je last hebben van een stuitligging en in de familie veel mensen die last hadden van heupdysplasie is de kans nog groter dat ook jouw kindje last heeft van de aandoening.

Het is ten alle tijde van belang dat er goed gekeken wordt naar de heupen, ook wanneer het niet of nauwelijks in de familie voorkomt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *