Wat is heupdysplasie?

Wat is heupdysplasie? Bij heupdysplasie wordt de heupkop onvoldoende overdekt door de heupkom. De kom (en soms ook de kop) is onvoldoende ontwikkeld, waardoor het heupgewricht niet goed werkt. De kop zit meestal wel op de juiste plaats in de kom. Het kan ook voorkomen dat de heupkop helemaal niet meer in de kom komt, er is dan sprake van heupluxatie.

De aandoening komt relatief veel voor. Op elke 1000 baby’s worden ongeveer 20 baby’s geboren met heupdysplasie. Heupdysplasie kan zich ook na de geboorte ontwikkelen. Het kan er toe leiden dat een kind moeite heeft met staan en lopen. Heupdysplasie kan bij (jonge) volwassenen leiden tot vroegtijdige slijtage van de heup. Met een tijdige behandeling kan dit echter worden voorkomen.

Heupdysplasie komt veel voor bij dieren en wordt ook weleens HD genoemd. Bij ons (mensen) komt heupdysplasie ook voor en dan bij pasgeboren baby’s. Heupdysplasie valt niet onder kinderziektes, maar wordt gezien als een aandoening. De beenderen vallen dan niet goed in de heupkom.